Přeskočit na obsah
Načítám Koncerty

« Všechny Koncerty

Mezi starým a novým

15. listopadu od 19:30

Místo konání:

Společenský dům Casino

Reitenbergerova 95/4
Mariánské Lázně, 353 01 Česká republika

Program:

  • Wojciech KILAR: Orawa
  • Kryštof MAREK: Dvojkoncert pro dvě violoncella a orchestr (světová premiéra)
  • Franz SCHUBERT: Symfonie č. 4 c moll, D. 417

K programu:

Řada skladatelů se obracela a obrací k hudbě minulosti, aby v ní nacházela inspiraci pro vlastní tvorbu. Ve slavné skladbě polského minimalistického skladatele Wojciecha Kilara uslyší posluchači hudbu lidovou. Jak bude znít nová skladba českého skladatele Kryštofa Marka dosud nevíme, zazní totiž ve světové premiéře. Dozajista však bude zajímavé se zaposlouchat do její interpretace dvou violoncellistů Západočeského symfonického orchestru, kterým je zkomponována takříkajíc na tělo: Daniela Petráska a Vladimíra Kubálka. V druhé půli programu se pak vrátíme o více než 200 let zpět, abychom prozkoumali hudbu devatenáctiletého Franze Schuberta, který bývá považován za přímého následníka Ludwiga van Beethovena. V 18.30 proběhne beseda se skladatelem Kryštofem Markem.

Účinkující:

Daniel Petrásek – violoncello

Daniel Petrásek (1989) se hudbě a violoncellu začal věnovat v devíti letech v ZUŠ Semily u Miroslavy Jeřábkové, později na ZUŠ Turnov u Marty Opletalové. V roce 2005 nastoupil na Pražskou konzervatoř do třídy Tomáše Strašila. Po absolutoriu na Pražské konzervatoři pokračoval ve studiu na Akademii múzických umění v Praze pod vedením Mikaela Ericssona. V navazujícím magisterském studiu absolvoval jako člen Ančerlova kvarteta obor komorní hra – smyčcové kvarteto u Jiřího Panochy.

Během studií získal cenné rady od významných českých i zahraničních hudebníků (František Pišinger, Evžen Rattay, David Sella, Jaroslav Kulhan, Michal Kaňka, Christophe Coin, Rudolf Leopold, Vovka Askenazy, Christoph Richter) a zúčastnil se řady interpretačních a mistrovských kurzů (ISA Semmering, interpretační kurzy v Litomyšli, Soběslavi, Teplicích).

Vedle umělecké činnosti se intenzivně věnuje hudební pedagogice. V letech 2013-2016 učil na ZUŠ Česká Lípa hru na violoncello a od roku 2014 působí na ZUŠ Učňovská na Praze 9, kde vyučuje hru na violoncello a hudební nauku. Společně s violoncellistou Vojtěchem Urbanem založil a pravidelně pořádá Cellování, workshop pro mladé violoncellisty převážně žáky ZUŠ.

V Západočeském symfonickém orchestru působí od září 2017 jako koncertní mistr violoncell. Hraje na mistrovský nástroj z dílny Karla Josefa Dvořáka, Praha 1944.

Vladimír Kubálek – violoncello

Jan Mikoláš – dirigent

Jan Mikoláš se narodil 6. 8.1979 v Sokolově, kde také začal hrát na housle v tamní LŠU. Pokračoval na konzervatoři v Plzni studiem hry na violu. Poté studoval dirigování na JAMU v Brně, pražské konzervatoři a HAMU v Praze. Vzdělání si doplnil na mistrovských dirigentských kurzech ve Vídni u prof. Vladimira Kiradjieva a Istvána Dénésze. Od roku 2003 pravidelně diriguje ZSO Mariánské Lázně, v letech 2014-2015 byl asistentem šéfdirigenta KSO Karlovy Vary.
V roce 2022 začal spolupracovat jako dirigent se Severočeským divadlem Ústí nad Labem a Severočeskou filharmonií Teplice. V roce 2023 začal dirigovat také v pražském divadle GOJA music hall představení Fantom opery a v roce letošním také představení Bídníci.
Od roku 2017 je šéfdirigentem Orchestru Františkovy Lázně. Je stále aktivním hráčem na violu a housle.